24 januari 2016

Spierblessures

Spierblessures kunnen ontstaan door een val of bijvoorbeeld bij het aanzetten bij een sprint. De hamstring bij voetballers is een veel voorkomende spierblessure. Ook een scheur in de spier van de kuit (Tennis-Leg) is een blessure die kan ontstaan bij een explosieve beweging.

Wat precies de oorzaak is van een spierblessure is niet altijd duidelijk. Vermoeidheid, een slechte warming-up of spierschade als gevolg van eerdere trainingssessies kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een spierscheur. 

Symptomen

Een hevige pijnscheut in de spier bij een krachtsinspanning is vaak het eerste signaal. Vaak ontstaat er ook een blauwe plek ter hoogte van de spierscheur, die ook kan uitzakken in de huid. Bijvoorbeeld bij een scheur van de hamstring ontstaat er soms een blauwe plek aan de achterkant van het been en soms in de knieholte. Daarnaast is er vaak onvermogen om de spier te belasten. Ook kan er een spierscheur ontstaan bij een overstrekking, zoals bijvoorbeeld de bicepspees in die ook in de elleboog aanhecht. Dit gaat gepaard met een onvermogen om de arm te strekken en het draaien met de onderarm is pijnlijk. 

Echo

Met een echo kan beoordeeld worden waar de spierscheur exact zit en of de spier nog intact is. De scheur kan namelijk in de spierbuik zelf zitten, maar ook ter hoogte van de pees. Deze kan namelijk ook volledig afgescheurd zijn, zoals bijvoorbeeld de achillespees. Dit is met name belangrijk om te weten, omdat in enkele gevallen doorverwijzing naar het ziekenhuis noodzakelijk is. Je krijgt bij de echo direct een verslag, wat je ook kunt gebruiken bij een bezoek aan je huisarts of fysiotherapeut. Woon je in de omgeving Venlo en je wilt graag een echo bij jouw spierblessure, maak dan een afspraak bij Echo-Consult.

Maak nu een afspraak voor een echo!