Ik zie het al; je hebt een slijmbeursontsteking!

Sinds een paar weken heb je last van je schouder en van pijn in je arm. Het optillen van de arm en in bepaalde posities van de schouder doet het pijn. Bij een onverwachtse beweging krijg je echt een heftige scheut en kun je de arm even niet gebruiken. Gister op een verjaardag bij het pakken van een glas schoot het weer in de arm.

Je gesprekspartner kijkt naar je, wat doe jij nou? Hij vraagt vervolgens waar het pijn doet en of je pijn hebt bij je het optillen van je arm. Natuurlijk zeg je; JA! De diagnose is al gesteld; een slijmbeursontsteking. Een goede bekende van je gesprekspartner had dezelfde klachten en die had ook een slijmbeursontsteking. Maar klopt deze snelle diagnostiek eigenlijk wel en wat is een slijmbeurs?

Wat is een slijmbeurs?

Je hebt vast wel eens van een slijmbeurs gehoord, het is immers een veelgebruikte term. Een slijmbeurs in bijvoorbeeld de schouder kun je het beste vergelijken met een boterhamzakje: het bestaat uit twee delen die los ten opzichte van elkaar kunnen bewegen, probeer maar eens een boterhamzakje over elkaar te laten glijden, dan krijg je het zelfde effect. In de schouder betekent dit dit dat je pezen langs de spieren kunnen glijden. Naast de schouder bevinden zicht ook slijmbeurzen rondom de knie en de heup.

Eigenlijk overal waar wrijving kan ontstaan heeft het lichaam een slijmbeurs, daardoor kunnen bijvoorbeeld pezen en spieren wrijvingsloos langs elkaar bewegen. Bij een gezonde schouder is de slijmbeurs eigenlijk nauwelijks te zien. Pas wanneer er vocht in zit wordt deze goed zichtbaar met de echo. Maar is de slijmbeurs nu daadwerkelijk wel zo vaak aangedaan als men zegt?

De juiste diagnose met een echo 

Een verdikking van de pees, een kleine of een grote peesscheur , een frozen shoulder en een verkalking kunnen allemaal pijnklachten in de bovenarm geven en daarmee lijken op een slijmbeursontsteking. Hierdoor worden deze klachten vaak met elkaar verward. Met de reguliere testen die de fysiotherapeut en huisarts gebruiken is het heel moeilijk om precies te achterhalen wat er aan de hand is in de schouder. Het blijft daarom ook moeilijk en daarmee specialistisch werk om een goede diagnose bij schouderklachten te stellen. Een echo is hier van absolute meerwaarde om een helderder beeld te geven van de klachten en daarmee dus ook eerder het juiste advies en behandeling.

Maak nu een afspraak voor een echo!