28 april 2016

Artrose van de heup

Naarmate we ouder worden is er een verhoogde kans dat er zich artrose  ontwikkelt in de heup.  In de volksmond vaak slijtage van de knie genoemd. Eigenlijk is deze slijtage meer een vermindering van de kwaliteit van het kraakbeen. Deze slijtage hoeft niet altijd voor klachten te zorgen.

Bij veel mensen kan dit voorkomen zonder dat je bijvoorbeeld pijn hoeft te ervaren. Naast de heup kunnen ook andere gewrichten aangedaan zijn. Bekende gewrichten waar artrose voor kan komen bijvoorbeeld de knie en de schouder, maar ook andere gewrichten kunnen problemen ondervinden zoals de duim en de wervelkolom.

Opstartproblemen

Een bekend probleem bij slijtage van de gewrichten is het opstarten. Het opstaan uit de stoel gaat vaker moeizaam. De eerste paar passen voelen stijf aan. Eenmaal op gang gaat het wel. Naast opstartproblemen, is er ook vaak pijn in de lies. Deze pijn is soms scherp van aard en wordt meestal gevoeld in de lies. Zeker bij bepaalde bewegingen. Vaak ga je naar de pijn lopen, waardoor er ook andere klachten kunnen optreden. 

Foto en echo

Het beste kan slijtage van de heup vastgesteld worden met een foto. Een echo kan zeker van aanvullende waarde zijn, omdat met een echo ook vocht in de heup gezien kan worden en er onder beweging gekeken kan worden wat er met het gewricht gebeurd. Dit is bij een foto bijvoorbeeld niet mogelijk. Je hebt in het verleden al eens een foto laten maken en je hebt toch nog vragen, mogelijk kan een echo je meer duidelijkheid verschaffen